De laatste les van de leerroute Social Design van Cibap Next sloten we af met de vraag: hoe implementeren we de ontwerpende aanpak in het bestaande systeem? Madelaine Berlis van social design bureau Afdeling Buitengewone Zaken uit Rotterdam is daar duidelijk over in haar les. “Implementatie van ontwerpend onderzoek is een continu proces, niet iets dat je even afvinkt. De wereld van de huidige praktijk is vertrouwd. De wereld van de verandering is abstract en je weet nog niet of het werkt. We werken steeds tussen de straat en het systeem. Want uiteindelijk wil je impact maken op de mensen waarvoor het bedoeld is”.  We maken impact op complexe thema’s door beweging te ontwerpen.

De deelnemers van de leerroute Social Design sloten de laatste les af met een presentatie over het proces. Men gaf uitleg over de keuze van de transitie waaraan gewerkt is, de aannames die leven rondom dit vraagstuk, de inzet van een gesprekstool en het geleerde uit het empathisch onderzoek. Het gedrag dat ontworpen is door middel van ludodidactiek en de opgedane kennis over de inzet van creativiteit. We zagen passievolle betogen van de deelnemers om verandering in gang te zetten door middel van creatieve innovatie en mensgericht werken. Ook de behoefte om samen te blijven werken aan vraagstukken en samen te blijven leren is een uitgesproken wens van de deelnemers.

De certificaten werden door Bart Schouten – lid College van Bestuur van Cibap vakschool voor vormgeving – uitgereikt aan alle deelnemers van de leerroute Social Design. We kijken terug op waardevolle afsluiting van deze leerroute en kijken uit naar de eerste stappen van deze veranderaars!

Wil je meer weten over de leergang Social Design? Klik hier voor meer informatie.

Ook interesse in het werken aan maatschappelijke opgaven via Social Design? De volgende leergang start 20 september 2024 – bij Cibap Next. Heb je vragen; neem dan contact op met Jeanine van Dalen van Cibap Next j.vandalen@cibapnext.nl

What’s
—Next?

Wil jij direct op de hoogte zijn van nieuwe toevoegingen in ons aanbod? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt al het nieuws rond Cibap Next, plus een selectie van inspirerende artikelen over nieuwe creativiteit, in je mailbox!