Tweede Kamerlid Romke de Jong (D66) bracht 26 juni een werkbezoek aan de creatieve vakschool Cibap in Zwolle. Het bezoek stond in het teken van de regionale arbeidsmarktaanpak, leven lang ontwikkelen, ondernemersdienstverlening en circulair ondernemen. Bart Schouten, lid College van Bestuur Cibap, benadrukte wat creativiteit kan betekenen in alle sectoren en hoe we bij Cibap Next vormgeven aan leven lang ontwikkelen.

Het belang van leven lang ontwikkelen
De urgentie van het blijven leren en ontwikkelen is groot door de ongekende krapte op de arbeidsmarkt en transities. Dit vraagt dat we talent zoveel mogelijk moeten benutten. Bart Schouten, lid college van bestuur Cibap, gaf de breedte van de creatieve industrie in Regio Zwolle weer en onderstreepte het belang van creativiteit binnen alle sectoren. Romke de Jong werd door Paul Guldemond (voorzitter arbeidsmarkregio Zwolle), Gerdien van der Zanden (Programmamanager Human Capital Agenda) en Lisa Heethaar (netwerkregisseur van de sectortafel creatieve industrie) bijgepraat hoe in de regio, met een bewezen effectieve arbeidsmarktaanpak, werk wordt gemaakt van een sterke leer- en ontwikkelcultuur. Vanuit Cibap Next voegden we onze succesvolle praktijkvoorbeelden van Leven Lang Ontwikkelen hieraan toe. De regionale oproep om structureel te blijven investeren in een Leven Lang Ontwikkelen, budgetten te ontschotten en als Rijk ruimte te bieden voor regionaal maatwerk vond een gewillig oor bij Romke de Jong. In Regio Zwolle maken we via sectorale samenwerking tussen ondernemers en onderwijs werk van dienstverlening in de brede zin. Daarmee bouwen we aan brede welvaart. We vertrekken vanuit de vraagkant-benadering (inwoner of ondernemer centraal). Doel is het bieden van laagdrempelige en toegankelijke ondersteuning voor inwoners van de 21 gemeenten en voor ondernemers die in Regio Zwolle gevestigd zijn of zich willen vestigen. Een regionale aanpak die bestaat uit financiering én persoonlijke begeleiding en waarmee al ruim 5500 inwoners en 1500 werknemers succesvol zijn ondersteund om bezig te gaan met vakgerelateerde scholing of trajecten richting transities en innovaties.

Tijdens de rondleiding door de werkplaatsen en de Ontwerpfabriek van Cibap kon Romke de Jong kennismaken met de maakkracht van de vakschool. In de Ontwerpfabriek werken Cibap-studenten samen met hbo-studenten en vakmensen uit het werkveld. Zij experimenteren met materialen en technieken, werken ideeën uit en komen tot innovatieve en circulaire oplossingen.

Circulair ondernemen
Afsluitend was er speciale aandacht voor circulair ondernemerschap zowel het belang als de uitdagingen werden besproken door ondernemers Gerard Bosman, voorzitter stichting DORZ (duurzaam ondernemend Regio Zwolle en directeur van Aberson) en Ton van der Giessen (CEO van Werven Infra en Recycling)

De Jong was onder de indruk van de samenwerking in de regio en de wijze waarop partijen zich maximaal inzetten voor de arbeidsmarkt en economie van de toekomst. De Jong: “Er zit heel veel energie en drive in jullie regio, en daar krijg ik ook energie van. Ik kom graag nog een keer terug. Ik heb goede voorbeelden meegekregen van wat werkt en wat niet werkt en dat neem ik mee terug naar Den Haag.”

What’s
—Next?

Wil jij direct op de hoogte zijn van nieuwe toevoegingen in ons aanbod? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt al het nieuws rond Cibap Next, plus een selectie van inspirerende artikelen over nieuwe creativiteit, in je mailbox!