delen

In het kort

Dat de wereld verandert, dat merken we dagelijks om ons heen. Bij Cibap Next geloven we dat we in gezamenlijkheid moeten werken aan die verandering zodat iedereen kan participeren en deel kan nemen aan die nieuwe samenleving. Thema’s als veiligheid, armoede, samen leven, het opkomende water of diversiteit kunnen niet alleen vanuit beleidsplannen aangepakt worden, daar is meer voor nodig. Als we verandering samen kunnen vormgeven geeft dit betekenis aan jou, mij en alle betrokkenen.

Minimum- en maximumaantal deelnemers
10-15

Prijs
€ 2450 excl. 21% BTW

Inclusief
Koffie/thee & water
Cursusmateriaal
Certificaat
Tweedaagse trail

Duur
20 weken

Tijd
19.00 – 22.00 uur

Locatie
Cibap Next, Zwolle

Startmoment(en)
6 september 2024 of in overleg

TIP! Schrijf je hier direct in voor de training Design Thinking

Aanmelden

Social Design leergang

Wil jij aan de slag met positieve verandering in de wereld om je heen en werken aan projecten waarin je samenwerkt met betrokkenen? Maak dan kennis met de leergang Social Design van Cibap Next waarin je dit boeiende vakgebied leert ontdekken en verkennen. Deze leergang is bedoeld voor creatief professionals, medewerkers uit de publieke sector en iedereen die intrinsiek voelt aan de slag te willen gaan met het vormgeven van verandering.

In het vakgebied van Social Design richten we ons op tastbare verbetering door samen met betrokkenen voortuitgang te ontwerpen. Of het nu gaat over racisme, milieu, zorgkwesties of circulariteit. De maatschappij is continu in beweging. Dat ons dagelijks leven er compleet anders uit komt te zien, staat wel vast. Maar hoe de wereld de komende twintig tot vijftig jaar gaat veranderen, dat is niet te voorspellen. De veranderingen zijn groot en abstract. Maar als we samen met betrokkenen hieraan mogen werken, dan kunnen we stap voor stap de toekomst vormgeven.

Bij Cibap Next geloven we dat iedereen met passie voor sociale verandering een belangrijke bedrage kan leveren aan die verandering. In de leergang Social Design richten we ons op jouw passie, hoe je behoeften van diverse gemeenschappen kunt begrijpen én hoe je kunt samenwerken met belanghebbenden om duurzame verandering te bevorderen. Ons deskundige team van professionals zal je begeleiden in het verkennen van de principes van Design Thinking, co-creatie, empathisch luisteren, prototyping en technieken die ten grondslag liggen aan effectieve Social Design.

Wat ga je leren?

Verandering begint bij jezelf. Weten waardoor je geraakt wordt en met welke maatschappelijke thema’s jij aan de slag wilt. In de leergang Social Design starten we met een tweedaagse trail om het vuur bij jezelf te vinden. We gaan off-grid, de natuur in. Jij gaat op zoek naar jouw drijfveren en waar jij verandering wilt brengen. Vanuit daar kijken we naar de complexe vraagstukken die onze maatschappij kent. Je leert werken met Design Thinking, een ontwerpmindset, waardoor je via overzichtelijke stappen met het proces aan de slag gaat. Je krijgt kennis van de basisemoties en drijfveren van mensen en groepen. Zo ben je goed toegerust om de daadwerkelijke behoeften van de betrokkenen om te zetten in een frisse blik op het vraagstuk. Samen met onze experts leer je hoe je nieuwe ideeën kunt ontwikkelen door creatieve sessies. Je leert de kracht van het verhaal en van visualiseren. Je gaat aan de slag met het maken van prototypes en leert deze te testen. Onze professionele trainers voorzien je van uitdagende opdrachten en inspirerende literatuur.

Wat kun je verwachten in de leergang Social Design?

Blok 1: Persoonlijke doelen
Met welk maatschappelijk thema wil jij aan de slag?

In de eerste fase van de training ontdekken we tijdens een tweedaagse trail jouw drijfveren. We gaan off-grid. In de natuur. Verandering begint bij jezelf. Weten en voelen waar jij zelf door geraakt wordt. Zo ontdek je een mooie basis om aan de slag te gaan en vernieuwing vorm te geven, daar waar jij het verschil wilt maken. We onderzoeken samen waar jouw ‘vuur’ van aan gaat en waar jij je bed voor uitspringt. We zetten het ontdekte om in acties die jij de komende tijd gaat nemen.

Blok 2: Complexe vraagstukken
Hoe gaan we aan de slag met de transities en maatschappelijke opgaven.

In de tweede fase duik je dieper in de complexiteit van de maatschappelijke opgaven. Je leert een nieuwe benadering van deze vraagstukken, kennis over mens groepen en maatschappij en werken met alle stappen uit de methode Design Thinking. Ook volg je een masterclass door Tabo Goudswaard, schrijver van het boek Maakkracht. Tabo gaat in op de verschillende rollen die nodig zijn om verandering teweeg te brengen. Welke rol past bij jou? De waakhond, de schatgraver of initiator?

Blok 3: Empatisch onderzoek
Breng de wensen, behoeften en verhalen van betrokkenen in kaart.

In de derde fase leer je hoe je wensen en behoeften van betrokkenen in kaart brengt en bundelt. Ook leer je beknopt een empatisch onderzoek uit te voeren door gespreks-, observatie- en interviewtechnieken toe te passen. Daarnaast maak je een stakeholderanalyse en leer je gesprektools ontwerpen, waarmee je op een creatieve manier makkelijk in gesprek komt met betrokkenen.

Blok 4: Probleemdefinitie
Waar gaat het echte probleem over? Wat is de essentie en hoe neem je alle betrokkenen mee in dit verhaal.

In de vierde fase ga je complexiteit vertalen naar eenvoud. Je leert hoe je ‘het verhaal’ van een vraagstuk aan alle belanghebbenden vertelt. Daarnaast leer je hoe je op een visueel aantrekkelijke manier mensen mee kan nemen in de vervolgstappen van je proces.

Blok 5: Creatieve perspectieven
Nieuwe ideeën ontwikkelen die verandering inzetten.

De vijfde fase is gericht op samenwerken en co-creatie. Je gaat werken met verschillende creatieve werkvormen om met een groep tot nieuwe invalshoeken te komen.

Blok 6: Prototypen en testen
Ideeën tastbaar en visueel maken en testen bij betrokkenen.

In de zesde fase kies je het meest succesvolle idee en zet dit om naar een prototype dat je gaat testen. Het snel testen van ideeën is een belangrijk onderdeel binnen de Design Thinking methode.

Blok 7: Implementeren
Hoe ga je de verandering echt tot stand brengen?

In de laatste fase van de leergang presenteer je op een visueel aantrekkelijke manier jouw uitkomsten van het onderzoek. We leren welke stappen nodig zijn om de gewenste verandering in te zetten en te borgen.

Wat beloven we jou?

1)     Je hebt grondige kennis opgedaan van de theoretische en conceptuele basis van Social Design, waarbij je de werkmethodiek Design Thinking tool gebruikt om de onderliggende principes beter te begrijpen en uit te voeren.

2)     Je hebt essentiële vaardigheden ontwikkeld zoals systeemdenken, effectieve co-creatie en community engagement, die je in staat stellen om verandering te creëren.

3)     Je bent geïnspireerd geraakt door casestudy’s en succesverhalen die laten zien hoe Social Design concrete resultaten kan opleveren en een positieve impact kan hebben.

4)     Je neemt deel aan samenwerkingsprojecten, waarbij je in de praktijk leert hoe je effectief samenwerkt met diverse belanghebbenden en gemeenschappen.

5)     We bieden jou een uitgelezen kans om in contact te komen met gelijkgestemde professionals, designers en experts op het gebied van Social Design, waardoor je waardevolle contacten legt.

Praktisch

Minimum & maximum aantal deelnemers
Trainingen kennen een minimum- en maximumaantal deelnemers. Zodra er voldoende deelnemers zijn hoor je direct of de training doorgaat. Wanneer een training niet doorgaat nemen we je inschrijving mee naar de eerstvolgende startdatum. Wel zo makkelijk. Door de kleine groepen blijft persoonlijke aandacht voor jou als deelnemer gegarandeerd.

Een inschrijving is definitief
Wanneer je jezelf inschrijft via onderstaand formulier is je inschrijving definitief. Het verkrijgen van wel/geen subsidie is geen reden tot kosteloze afmelding. Wil je jezelf onder voorbehoud van het toekennen van subsidie aanmelden? Klik dan hier.

Certificaat
Je ontvangt aan het einde van de leergang (bij voldoende aanwezigheid) een Cibap Next badge/certificaat. 

Alle data op een rijtje

Startmoment: 6 september 2024 of in overleg
Blok 1: vrijdag 6 september en zaterdag 7 september 2024 (twee hele dagen)
Blok 2: donderdagavond 19 september, 26 september en 3 oktober 2024
Blok 3: donderdagavond 10 oktober, 17 oktober, 24 oktober en 7 november 2024
Blok 4: donderdag 21 november 2024 (hele dag)
Blok 5: donderdag 28 november 2024 (hele dag)
Blok 6: donderdag 12 december 2024 (hele dag)
Blok 7: donderdag 19 december 2024 (hele dag)

Blok 1 is een tweedaagse trail en zal twee volle dagen in beslag nemen. De lessen van blok 2 en 3 zijn op donderdagavond van 19.00 – 22.00 uur en de lessen van blok 4, 5, 6, en 7 nemen een hele dag in beslag.

Als je meer wilt weten over de planning en organisatie van de leergang Social Design, kun je contact opnemen met Jeanine van Dalen via j.vandalen@cibapnext.nl.

Jeanine van Dalen
Adviseur Leven Lang Ontwikkelen
Gedurende de leergang Social Design zullen verschillende experts de rol van trainer op zich nemen, waarbij elk zich richt op zijn of haar specifieke vakgebied. Deze specialisten brengen hun unieke kennis en ervaring in om de deelnemers te onderwijzen en te begeleiden in diverse aspecten van social design. Op deze manier wordt er een rijk en gevarieerd leertraject aangeboden, afgestemd op de diverse expertises binnen het veld.

Aanvragen

Vul hieronder je gegevens in om de mogelijkheden voor deze training aan te vragen.

Anderen bekeken ook

1skillsessie

Design Thinking

Verrijk jezelf met een nieuwe denkwijze

  • In overleg
  • 09.00 - 17.00 uur
  • 5-10
Meer informatie