Inspiratie Onderwijs en bedrijven starten korte opleiding tot meubelreparateur
Cibap Next als een van de onderwijspartners
Cibap Next als een van de onderwijspartners
Inzetten op een leven lang ontwikkelen is belangrijk om mee te kunnen bewegen met de nieuwe ontwikkelingen waarmee we te maken krijgen. Cibap Next gelooft in de toegevoegde waarde van creativiteit voor de wereld van vandaag en morgen. We ontwikkelen trainingsaanbod in samenwerking met ondernemers, creatieve professionals en docenten. Met de nieuwe opleiding tot meubelreparateur bieden we deelnemers toekomstperspectief in een prachtig ambachtsvak waar veel werk in te vinden is. Daarnaast dragen we bij aan de energietransitie door het inzetten op hergebruik van materialen. De levensduur van meubelen wordt zo verlengd.
Het is alweer een paar jaar geleden dat Martine Postma, oprichter van Repair Café, en Liedewij de Graaf, circulair onderwijsontwikkelaar van ikcirculeer, de mogelijkheden onderzochten om te komen tot een reparatiesamenleving. Als spullen gerepareerd worden, zijn er immers geen nieuwe grondstoffen nodig, wordt er minder weggegooid en lopen natuur en milieu minder schade op.
De Goldschmeding Foundation gaf de startvonk, projectmanagement is in handen van Het Groene Brein en het samenwerkingsverband The ReUse Alliance werd opgericht. Zwolle is naast Rotterdam en Utrecht één van de drie regio’s waar de pilots plaatsvinden. ‘Reparatie is op alle fronten belangrijk, maar we kozen in eerste instantie voor de meubelbranche’, zegt Liedewij. ‘Die is echt in beweging als het gaat om duurzaamheid en producentverantwoordelijkheid. Daarbij zie je in deze branche veel familiebedrijven en de jonge generatie vindt circulariteit en reparatie belangrijk. Vanuit deze pilot kunnen we wellicht uitbreiden naar andere branches, maar bijvoorbeeld ook naar integratie van reparatievakken en -lesmateriaal in vmbo en mbo.’
De korte opleiding is op mbo1-niveau. Zijinstromers, schoolverlaters, vergunninghouders, medewerkers van bedrijven, mensen met een uitkering, particulieren: iedereen kan zich aanmelden, taalniveau NT2 is het enige uitgangspunt. ‘Het is echt een ambachtelijke opleiding’, legt Liedewij uit. ‘Het certificaat maakt aantoonbaar dat je over meubelreparateurvaardigheden beschikt, waardoor de stap naar de arbeidsmarkt een stuk makkelijker wordt.’ Op dit moment buigen de partners zich over de inhoud. Die bestaat uit drie onderdelen: de essentie van reparatie, reparatie van houten meubels en de uitstroom naar werk en vervolgopleidingen. De opzet is om in het tweede kwartaal van 2025 te starten met een pilotgroep van achttien deelnemers en drie docenten/werkbegeleiders.
Liedewij is blij met de concrete stappen die nu in Zwolle worden genomen. ‘Het is een grote transitie naar een reparatiesamenleving en een circulaire economie. Ik vind het geweldig dat we elkaar hebben gevonden in onze visie en nu daadwerkelijk ook onze mooie ideeën en goede bedoelingen kunnen omzetten in een laagdrempelige opleiding. Het is een belangrijke mijlpaal.’
De landelijke ReUse Alliance bestaat uit de volgende partners: Ikea, Marktplaats, Whoppah, Trendhopper, POS Service Group, Vitra Circle, CBM, Branchevereniging Kringloop Nederland, Jafix.com, Transitieagenda Consumptiegoederen, ikcirculeer, The Substitute, Stichting Repair Café International, Centre of Expertise City Net Zero (HvA), Platform vmbo Bouwen Wonen Interieur, Milieu Centraal, Goldschmeding Foundation en Het Groene Brein. Ondertekenaars in Zwolle zijn in eerste instantie: circulair ambachtsnetwerk WaardeRing en de WaardeRing-partners Stichtingen Kringloop Zwolle en Noggus&Noggus, Deltion College, Cibap, Cibap Next en Tiem. Bij de totstandkoming van de opleiding in de regio Zwolle zijn ook andere WaardeRing-partners betrokken, zoals BySoil en +houtbaar.
Hoe knap je een tweedehands meubel op? Wat doe je met gebroken armleuningen of poten? Hoe herstoffeer je een fauteuil op een professionele manier? Dat kun je binnenkort leren via een korte, laagdrempelige, arbeidsmarktgerichte opleiding tot meubelreparateur.