Wat krijg je als je de beste creatieve vakschool van Nederland koppelt aan de internationale specialist in veilig werken? Voor Mark Dubbink, directeur van Eurosafe Solutions, en Cor de  Koning, directeur van Cibap Next, is het antwoord op die vraag allang geen geheim meer. 

De samenwerking met Cibap Next past bij het ondernemerschap dat Eurosafe Solutions nastreeft. ‘Wij zijn namelijk altijd in beweging’, zegt Dubbink. ‘Oorspronkelijk waren we vooral gericht op de veiligheid van werk op voornamelijk platte daken. De afgelopen jaren hebben wij ons verbreed, nu bieden wij onze dienstverlening ook aan op hoogtes en in besloten ruimtes. Denk daarbij aan installatie en inspectie op elektriciteitsmasten of gevels, maar ook risico-inventarisatie en training. Met onze uitgebreide dienstverlening als basis zijn we altijd op zoek naar nieuwe dingen.’

Faalkosten

Die zoektocht resulteerde deze keer in een trainingsprogramma, samen met de erkende opleider Cibap Next. ‘Wat wij de afgelopen jaren merkten, is dat Bouw Informatie Modellering (BIM) steeds belangrijker is voor bijvoorbeeld bouw-, dakdek- en vastgoedbedrijven. Door middel van 3D-visualisatie loop je al aan het begin van een bouwproject tegen conflicterende zaken aan en bespaar je op faalkosten: zeker in deze tijd het toverwoord in de bouwwereld. Met BIM bouw je het project van tevoren op een digitaal platform, waarop alle betrokken partijen aanpassingen kunnen doen. 3D maakt alle knelpunten direct inzichtelijk’, vertelt Dubbink.

 

‘ 3D maakt alle knelpunten direct inzichtelijk’

 

Andere invalshoek

Aangezien Eurosafe Solutions – inmiddels één van de ‘authorized trainingcenters’ van SketchUp Nederland en daarmee de enige in Noordoost-Nederland – zelf nog geen 3D-tekenaar in huis had, nam het bedrijf iemand aan met veel ervaring op 3D-gebied. ‘We zochten bewust iemand met een totaal andere invalshoek en achtergrond. Diegene boorde daardoor een heel ander netwerk aan. Wat bleek? Niet alleen de bouwwereld heeft baat bij 3D, ook in de horeca, evenementenbranche en marketingwereld is BIM toepasbaar. Door die inzichten is het 3D-balletje gaan rollen, met de samenwerking met Cibap Next als eindresultaat’, blikt Dubbink terug.

Uniek

Cibap Next is onderdeel van Cibap vakschool voor vormgeving en ontwikkelt trainingen en cursussen voor mkb’ers en zzp’ers in creatief denken en doen. Belangrijk in deze tijd van innovatie en vernieuwing. ‘Daarom is het voor ons heel relevant om verbinding te maken met bedrijven in Regio Zwolle. Die kunnen ons aangeven wat nodig is in de markt, waar wij vervolgens weer op kunnen inspelen met actuele cursussen en trainingen. Zo ontstond deze unieke samenwerking tussen Cibap Next en het bedrijfsleven: een creatief professional van Eurosafe Solutions en een meesterdocent met didactische kwaliteiten van Cibap’, zegt De Koning.

Regionale verbinder

‘Ondernemer Lisa Heethaar legde verbinding tussen ons en Eurosafe Solutions’, vertelt De Koning. ‘Zij heeft een groot netwerk en kent veel mkb’ers. Zij koppelde ons aan elkaar, omdat wij allebei kansen zien en die ook met beide handen aangrijpen. Door het bundelen van onze krachten zijn we tot een nieuw concept gekomen dat voorziet in de vraag naar 3D-visualisatie: onze gezamenlijke gecertificeerde training in SketchUp Pro , het programma waar wereldwijd meer dan 40 miljoen mensen mee werken. Aan dat certificaat hechten zowel werknemers als werkgevers veel waarde.’

 

‘ Aan een certificaat hechten werknemers

en werkgevers waarde’

 

Kwaliteit

De trainingen, zowel zelfstudie in een online leeromgeving als klassikale bijeenkomsten, bestaan uit drie gradaties: basis, gevorderden en specialisatietrainingen. ‘Voordat mensen zich kunnen specialiseren in bijvoorbeeld BIM is het belangrijk dat ze eerst de twee voorgaande trainingen afronden. Dat heeft alles te maken met de kwaliteit die we willen leveren’, vertelt Dubbink. De Koning vult aan: ‘SketchUp Nederland is onder de indruk en zei: dit is nooit eerder vertoond en ziet er heel goed uit. De vraag kwam dan ook of we het trainingsprogramma niet verder kunnen verspreiden in Nederland. In regio Utrecht zijn we daar nu mee bezig.’

Werkzoekenden

Mensen die de training met succes afronden, zijn verzekerd van een baan, stelt Dubbink. ‘Ik zoek zelf al een jaar naar een goede BIM’er. Goede BIM’ers zijn schaars. Dit is een mooie kans voor werkzoekenden die een eerste stap willen maken in digitalisering-skills. In een korte tijd leer je hoe je een schets op papier omzet naar een 3D-visualisatie. Je hoeft geen technische achtergrond te hebben, al helpt affiniteit met vormgeving zeker.’ Dat laatste beaamt De Koning: ‘Het is ook interessant voor mensen die zich willen doorontwikkelen, zoals medewerkers van keukenbedrijven, doe-het-zelfzaken of binnenhuisarchitecten.’

‘BIM-ready’

Het is dan ook niet voor niets dat een groot aantal bedrijven – voornamelijk uit de bouwsector – uit Regio Zwolle persoonlijk is benaderd met als centrale vraag: is uw bedrijf al BIM-ready? Met een goed trainingsaanbod kunnen we antwoord geven op die vraag. We verwachten veel van deze benadering, want we geloven in de kracht van persoonlijk contact’, besluiten Dubbink en De Koning.

 

Dit artikel is gepubliceerd in ZON magazine | editie juni 2021

Cibap Next biedt cursussen en skillsessies voor bedrijven die zich ook willen focussen op ontwikkeling. Wie liever een training van Cibap Next binnen de eigen bedrijfsmuren wil organiseren, kan bellen met Cor de Koning via 038 454 6944 of mailen naar c.dekoning@cibapnext.nl.

What’s
—Next?

Wil jij direct op de hoogte zijn van nieuwe toevoegingen in ons aanbod? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt al het nieuws rond Cibap Next, plus een selectie van inspirerende artikelen over nieuwe creativiteit, in je mailbox!