Ik twijfelde afgelopen vrijdag over het onderwerp van deze column. Pak ik het bedoelde thema creativiteit bij de hand of ga ik iets vertellen over het Coronavirus? Ik koos toch maar voor het eerste. Er wordt immers al zoveel over het Coronavirus geschreven. Wel maak ik mij ook zorgen: wat wordt de impact van het virus op onze wereld, ons bedrijf en de gezondheid van onze medewerkers?

Creativiteit; kortgeleden was de start van Cibap Next. Ik vroeg me daarbij af of ik wel voldoende gebruik maak van de creativiteit van mijn medewerkers in mijn bedrijf. En ook of ik geen verbinding betere verbinding zou moeten leggen met de creatieve sector.

Waar hebben we het over. Zonder dat we het ons misschien realiseren, is creativiteit het grootste talent van werkend Nederland. Creativiteit zit in iedereen. Het staat voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën, het kiezen van de beste ideeën en het daadwerkelijk realiseren ervan. De nabije toekomst, vol technologische ontwikkelingen, dwingt ons die creativiteit optimaal te benutten. Want waar de wereld verandert, ontstaan kansen. En de wereld verandert razendsnel. Zeker in sectoren als ICT, E-commerce, techniek en zorg. Daar wordt creativiteit al veel toegepast.

Het benutten van kennis van ‘omdenkers’ is niet meteen iets voor een traditionele sector als de bouw. Natuurlijk innoveert de bouw ook, maar de vraag is dat als we het vanuit de creativiteitshoek aanvliegen er niet veel meer mogelijk is. Bij het stimuleren van mijn medewerkers in het kader van ‘een leven lang ontwikkelen’ hoort ook het uitdagen van mensen om te komen tot creatieve oplossingen. Elk bedrijf heeft eigenlijk een eigen research en development afdeling in huis, maar weten dat niet. Creativiteit is de belangrijkste concurrentieoverweging naar de toekomst toe.

Soms hebben ondernemers een duwtje in de rug nodig. En daar hebben we in de Regio Zwolle volop faciliteiten voor. Denk bijvoorbeeld aan Cibap als beste creatieve vakschool van Nederland en ArtEZ als Academie voor Art & Design en alle andere scholen die creatieve opleidingen aanbieden. Cibap Next helpt je om jouw creativiteit te ontwikkelen en deze effectief toe te passen in de praktijk.

En daar waar we als MKB Nederland Regio Zwolle de krachten bundelen doet de creatieve sector dat ook. Creative Works Regio Zwolle heeft momenteel 350 creatieve professionals in haar netwerk. De bedrijven komen onder andere uit cultureel erfgoed, kunsten, media en entertainment en creatieve zakelijke dienstverlening. Deze bedrijven verbinden en versterken topsectoren economie en cultuur en zorgen er mede voor dat mensen en ondernemingen wendbaarder, creatiever en toekomstbestendiger worden.

Mijn conclusie is dat die creatieve verbinding in de bouwsector, maar ook in vele andere sectoren, veel beter gemaakt kan worden. En het Corona virus? Wellicht kunnen deze mensen mij ook helpen hoe ik creatief en wendbaar kan inspelen op dit thema. Misschien moet ik volgende week maar eens bellen met Cibap Next.

Jelle Weever
Voorzitter MKB Nederland Regio Zwolle
Directeur Weever bouw bv.

 

Bron: weekblad De Brug

Cibap Next biedt cursussen en skillsessies voor bedrijven die zich ook willen focussen op ontwikkeling. Wie liever een workshop van Cibap Next binnen de eigen bedrijfsmuren wil organiseren, kan bellen met Cor de Koning via 038 454 6944 of mailen naar c.dekoning@cibapnext.nl.

What’s
—Next?

Wil jij direct op de hoogte zijn van nieuwe toevoegingen in ons aanbod? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt al het nieuws rond Cibap Next, plus een selectie van inspirerende artikelen over nieuwe creativiteit, in je mailbox!