Zou jij een pil nemen waardoor zuur eten zoet gaat smaken? En wat betekent dit voor het manipuleren van smaak? Zou je zo’n product op de markt brengen? 

Ethische reflectie

Ethiek is niet alleen denken, het is ook doen. En door te doen, ontstaan het denken. De workshop “Ethische reflectie op de impact van techniek” door Ilse Ouwens (Cibap), Wouter Eggink (Universiteit Twente) en Steven Dorrestijn (Hogeschool Saxion) van het lectoraat Ethiek en Techniek, startte daarom met een spannende experience, gevolgd door een ontwerpopdracht en een ethische reflectie. Tijdens het ontwerpen kwam het gesprek op gang. Het gesprek ging als nel over vragen als “Voor wie is dit goed? Wat zijn de neveneffecten? Wie moeten we waarschuwen? En dat is ethische reflectie.
Ethiek is niet alleen denken, het is ook doen

Techniek filosofie

Vanuit de techniek filosofie kun je stellen dat techniek niet goed of slecht is, en zeker niet neutraal. Techniek moet dan ook geen doel op zich zijn, maar een middel waarvan je de inzet altijd kritisch moet blijven bevragen. Of zoals de filosoof Bruno de Latour zeg: wat is het ‘script’ van deze techniek?

Zelf aan de slag?

Voor ethiek hoef je geen filosofie te hebben gestudeerd, want het gaat over het onderzoek naar de vraag wat het goede is. Het is daarom essentieel dat je met elkaar hierover in gesprek gaat. Dan ontwikkel je jouw gevoeligheid voor ethische vraagstukken. Wil jij ook met je team een kickstarter in ethiek? Neem dan contact met ons op via info@cibapnext.nl.

Deze workshop was onderdeel van de studiedag Art loves Sciences, georganiseerd door de Hogeschool voor de kunsten Amsterdam.

Cibap Next biedt trainingen en skillsessies voor bedrijven en zzp’ers die zich willen focussen op ontwikkeling in creatief denken en doen. Incompany trainingen van Cibap Next zijn mogelijk. Wij bespreken de mogelijkheden graag met je. Neem hiervoor contact op met Cor de Koning via 038 200 43 40 of stuur een mail naar c.dekoning@cibapnext.nl.

What’s
—Next?

Wil jij direct op de hoogte zijn van nieuwe toevoegingen in ons aanbod? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt al het nieuws rond Cibap Next, plus een selectie van inspirerende artikelen over nieuwe creativiteit, in je mailbox!