In de lezing spreekt Vonhof de leiders van Nederland toe: ‘Neem mkb als de norm bij het maken van beleid’. Jacco hield een inhoudelijk en persoonlijk betoog over het belang én de impact van mkb-bedrijven.

‘Het streven naar brede welvaart bereiken we niet zonder ondernemers. De inflatie stijgt, de overheid geeft geld uit en ondernemers ‘dissen’ is in de mode. We moeten waken voor het teruggaan naar de jaren zeventig. “Want zelfs ABBA is al terug”” zegt Vonhof. “Laat Nederland niet zijn ‘waterloo’ vinden in een mkb onvriendelijk klimaat. Stimuleer innovatie, want we willen tot de top van Europa behoren.”

‘Zelfs ABBA is weer terug’

Voor de uitdagingen op de arbeidsmarkt willen we naar een stelsel van werk naar werk. Hier horen onderwijs en ontwikkeling bij.

We willen jongeren opleiden voor functies waar grote vraag naar is. Mensen van werk naar werk begeleiden. Mensen die naast hun werk zich willen scholen om flexibel te blijven op de arbeidsmarkt. We moeten inzetten op het belonen van werk.

Vonhof onderstreept het belang en de impact van mkb bedrijven als factor van betekenis.

  • 99% van alle bedrijven in Nederland is mkb
  • Ruim 70% van alle werkgelegenheid in de private sector zit bij mkb
  • Het mkb draagt voor 65% bij aan de toegevoegde waarde in de markt
  • Het mkb is goed voor 80% van de totale investeringen in het land. Het is dus niet de overheid die investering aanjaagt maar het brede bedrijfsleven gaat hierin voorop.
‘Nederland is een mooi land, dat moeten we ook zo houden.
Voor alle grote uitdagingen moeten we de kracht van het mkb benutten’, aldus Cibap Next ambassadeur Jacco Vonhof.

 

Bekijk de economie-lezing

Cibap Next biedt trainingen en skillsessies voor bedrijven een ZZP’ers die zich willen focussen op ontwikkeling in creatief denken en doen. Incompany trainingen van Cibap Next zijn mogelijk. Wij bespreken de mogelijkheden graag met je. Neem hiervoor contact op met Cor de Koning via 038 200 43 40 of stuur een mail naar c.dekoning@cibapnext.nl.

What’s
—Next?

Wil jij direct op de hoogte zijn van nieuwe toevoegingen in ons aanbod? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt al het nieuws rond Cibap Next, plus een selectie van inspirerende artikelen over nieuwe creativiteit, in je mailbox!