Zo snel als de tsunami van spoedopdrachten die week over mij heen spoelde, zo snel werd het daarna doodstil. Eén voor één belden mijn opdrachtgevers weer: ‘Ons bedrijf moet tijdelijk sluiten, maar als we weer up and running zijn, hoor je van ons!’ Tijdelijk werd iets langer. En nóg langer. Ondernemend Nederland zat met de handen in het haar. En mijn agenda was een gapend gat.

Dit had ik in tien jaar ondernemerschap nog niet eerder meegemaakt. Geen werk. Geen e-mails. Geen afspraken. Geen inkomsten. Zelfs de irritante energieverkopers stopten met bellen. Mijn administratie, kantoor, woonkamer en tuin waren al snel om door een ringetje te halen. Opdrachtgevers wisten dat ik beschikbaar was, mochten ze extra handjes nodig hebben. Maar ondernemend Nederland was met een noodstop tot stilstand gekomen.

Precies op het moment dat ik me erbij neerlegde dat ik net als veel ondernemers in de pauzestand moest, ging de telefoon. Mijn opdrachtgever Elsbeth, van Foster. Ze had van Cibap Next vernomen dat de landelijke ondernemersorganisatie ONL overspoeld werd met vragen van ondernemers. ‘Ze zoeken iemand die tijdelijk bij kan springen in communicatie, online, teksten, persberichten, helpdesk, dat soort dingen. Iets voor jou?’ JAZEKER!

Nog geen minuut later had ik Hans Biesheuvel aan de lijn. De frontman van de ondernemersorganisatie in Den Haag had het, in tegenstelling tot mijzelf, nogal druk. In vijf minuten stemden we af: Hoi, wie ben jij? Wat heb je nodig? Wat kan ik doen? Hoe geven we dit vorm tussen Den Haag en Zwolle? Voelt het goed? Laten we het doen! Zonder elkaar een hand te geven of in de ogen te kijken, werden we collega’s.

Mijn e-mail kwam weer tot leven. En de telefoon ging weer rinkelen. De ONL-medewerkers belden stuk voor stuk om even telefonisch kennis te maken. Ik kreeg inlogs en een bak informatie over me heen. En ik sprong vanuit Zwolle op de hardrijdende ONL-trein in Den Haag. Samen op de bres voor ondernemend Nederland!

Wat is het belangrijk om van waarde te zijn. Om bij te dragen aan een groter doel. Om je talenten te kunnen gebruiken. Om met mensen te verbinden. Om samen te werken. Cibap Next en ONL gaven mij de mogelijkheid om in een tijd waarin niets zeker was, toch te doen waar ik goed in ben.

Fennanda
Projectmanagement en communicatie

Fennanda helpt ondernemers ondernemen. Meer weten over haar bedrijf? Kijk op www.fennanda.nl

What’s
—Next?

Wil jij direct op de hoogte zijn van nieuwe toevoegingen in ons aanbod? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt al het nieuws rond Cibap Next, plus een selectie van inspirerende artikelen over nieuwe creativiteit, in je mailbox!