Het belang van bijscholing voor de zzp’er
Blijf relevant op de arbeidsmarkt
Wil je relevant blijven op de arbeidsmarkt, dan is extra scholing van groot belang. Bij de meeste bedrijven investeren werkgevers al in hun personeel met behulp van bijscholing, maar hoe blijft een zelfstandige up-to-date?
Volgens het Future of Jobs Report van het World Economic Forum uit 2020 zou iedereen die werkt tijd voor studie vrij moeten maken. Deze conclusie is getrokken naar aanleiding van een afgenomen enquête onder 15 bedrijfstakken welke verdeeld werden over 26 zowel ontwikkelde als opkomende landen. Naar aanleiding van dit onderzoek kan geconcludeerd worden dat de helft van de beroepsbevolking zich de komende jaren zou moeten om- of bijscholen.
Hoe blijf je relevant?
Henk Volberda, hoogleraar Strategie en Innovatie aan de Universiteit van Amsterdam, heeft meegewerkt aan het rapport. “Werkenden moeten 40% van hun huidige kernactiviteiten vernieuwen om ook op de arbeidsmarkt van 2025 relevant te blijven. Daar komt bij dat het tempo waarin we ons moeten vernieuwen steeds hoger wordt”, aldus Henk. Door de digitalisering van de samenleving zullen er banen verdwijnen en nieuwe banen bijkomen, alleen vereisen deze specialistische kennis.
‘Zorg dat je in vier werkdagen voldoende omzet genereert en gebruik de vijfde dag om je kennis bij de spijkeren en nieuwe diensten te bedenken die je kan aanbieden’ – Henk Volberda
Investeren in bijscholing
Op dit moment lijken werkgevers intensiever met scholing van hun personeel bezig te zijn dan zelfstandigen. Florian de Jager, beleidsadviseur bij FNV Zelfstandigen, komt met een logische verklaring voor dit verschil. “Als werknemer wordt scholing vaak voor je geregeld en betaald. Zelfstandigen zijn hier zelf verantwoordelijk voor. En zelfstandigen die krap bij kas zitten, denken wel drie keer na voordat ze zo’n investering in zichzelf doen”, aldus Florian.
Per 1 maart kunnen werknemers en zelfstandigen het STAP-budget aanvragen, waardoor jaarlijks maximaal 1000 euro aan relevante scholing besteed mag worden. Daarnaast zou je kunnen kijken bij een brancheorganisatie, vakbond of onderwijsinstelling voor scholing en cursussen tegen een laag tarief.
Volgens Florian is het wel cruciaal dat zelfstandigen gaan investeren in hun eigen scholing. “Wanneer ze niet of nauwelijks investeren in nieuwe kennis en kunde, wordt het verschil tussen hen en collega’s in loondienst die wel bijscholing krijgen te groot. Als zelfstandige raak je dan uiteindelijk achter op de arbeidsmarkt.”
Klik hier voor het volledige NRC artikel.
Dit artikel is gepubliceerd in NRC | januari 2022
Cibap Next biedt cursussen en skillsessies voor bedrijven die zich ook willen focussen op ontwikkeling. Wie liever een training van Cibap Next binnen de eigen bedrijfsmuren wil organiseren, kan bellen met Cor de Koning via 038 454 6944 of mailen naar c.dekoning@cibapnext.nl.
What’s
—Next?
Wil jij direct op de hoogte zijn van nieuwe toevoegingen in ons aanbod? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt al het nieuws rond Cibap Next, plus een selectie van inspirerende artikelen over nieuwe creativiteit, in je mailbox!