delen

In het kort

Wil jij vorm geven aan tekst en beeld? Met de training Vormgeven Basis neem je in 6 lessen een diepe duik in de drie-eenheid van tekst, beeld en kleur. Deze training is uitermate geschikt voor marketeers, communicatiemedewerkers en iedereen die kennis wil maken met grafische vormgeving. Voorkennis van Adobe InDesign is een pré.

Minimum- en maximumaantal deelnemers
6-12

Prijs
€ 895 excl. 21% BTW

Inclusief
Koffie/thee & water
Lunch
Cursusmateriaal
Certificaat

Duur
Zes klassikale dagen

Tijd
09.15 – 12.30 uur

Locatie
Cibap Next, Zwolle

Startmoment(en)
10 oktober 2024

TIP! Schrijf je ook in voor Adobe Illustrator , Adobe InDesign en Adobe Photoshop. 

Aanmelden

Training Vormgeven Basis

In een snel veranderende wereld waarbij de ene innovatie de andere snel opvolgt is (bij)scholing niet langer statisch, maar dynamisch. In kortere modules leer je bij Cibap Next je hele leven door. wij geloven dat creatief denken en doen noodzakelijk is voor innovatie en vernieuwing. We vinden het fantastisch dat je hier bent en interesse hebt om jezelf verder te ontwikkelen. Hoe ga jij je carrière een boost geven? Op deze pagina lees je meer over de training Basis Vormgeven. Heb je vragen? We zijn bereikbaar. Onderaan deze pagina vind je onze contactgegevens.

Wat je leert

Met de training Vormgeven Basis neem je in 6 lessen een diepe duik in de drie-eenheid van tekst, beeld en kleur. Aan de hand van deze elementen leer jij de boodschap helder en duidelijk vorm te geven. Daarnaast neemt docent David Verheijen je mee in de wereld van Design Principles en Dual Coding Theory. Je gaat beeldelementen herkennen door veel ‘goed’ te kijken naar werk van anderen en die kennis toe te passen op je eigen werk. Je leert goed om te gaan met een Brandbook en je wordt wegwijs in verschillende beeldbanken. Vorm, kleur, compositie en ruimte worden elementen waar jij mee leert spelen. Natuurlijk kun je alles wat je leert direct toepassen in je eigen dagelijkse praktijk. Learning by doing.

Les 1 – Figma & Firefly
Je leert Figma toepassen om een jamboard aan te maken waar alle inspiratie voor een gekozen onderwerp kan worden verzameld. We verdelen deze in 3 categorieën om zo de informatiestroom te ordenen. Ook gaan we de informatiestroom door de ingebouwde ChatGPT module halen (jambot) om zo tot nieuwe inzichten te komen maar ook om de 3 stromen te combineren. Vervolgens gaan we Adobe Firefly gebruiken om het thema aan te vullen met afbeeldingen.

Les 2 – Beeldopbouw: Beeldelementen (prompt versterkers)
Adobe Firefly heeft meer kracht als we onze eigen kennis van zaken inzetten op het gebied van vormgeving. We verkennen de beeldaspecten om zo onze prompts meer kracht bij te staan en te leren sturen naar waar we eigenlijk naar verlangen.
Nu we afbeeldingen hebben kunnen we hier functie aan geven, door het in te zetten voor een poster waar titels, kopteksten en subteksten in worden geplaatst. Hoe werkt dit met elkaar samen?

Les 3 – Typografie: Tone of voice
We kijken nog eens terug naar de poster en gaan analyseren wat de invloeden zijn van verschillende soorten lettertypes. Past het gekozen lettertype bij de tone of voice of had een ander font de boodschap beter kunnen overbrengen? Moeten we AI toch nog vragen naar een andere compositie? Of is een ander lettertype een betere optie? Hoeveel invloed heeft typografie op de inhoud van je foto die je hebt laten genereren?
Adobe Firefly kan structuren overnemen. Heb je een toffe compositie gezien die je graag wilt toepassen? Geef het dan door als structuur referentie. Dit helpt AI je prompt in een bepaalde structuur te gieten, zodat we de afbeelding of illustratie die we krijgen beter kunnen sturen. Nu gaan we kijken of we dit kunnen inzetten in Adobe InDesign om een flyer te maken.

Les 4 – Beeldopmaak: Design principes
We hebben de stappen doorlopen om tot een eerste ontwerp voor de flyer te komen. Om meer tot een geordend beeld te komen in Adobe InDesign, gaan we een aantal design principes toepassen. In de flyer kunnen we dezelfde stappen doorlopen, maar in dit geval met een inhoudelijk groter verhaal en dus een andere ordening van beeldelementen.
Daarna gaan weer verder met de flyer en kijken we naar elkaars werk. We maken een tweetal varianten om zo tot meer inzichten te komen hoe we de design principes nog meer kunnen toepassen.

Les 5 – Beelddenken: Gestaltprincipes
De laatste opdracht is een infographic met een thema naar keuze. Met deze opdracht komen alle elementen tezamen en kunnen we alle Adobe programma’s inzetten om tot een ontwerp te komen. Om een complex thema snel begrijpelijk te maken kunnen we de gestaltprincipes inzetten. Door de psychologie te begrijpen achter het verwerken van beelden kan je gerichter beeldelementen toepassen wat kan helpen de informatie te ordenen.

Les 6 – Oplevering: Van A tot Z check
Tijdens de laatste les lopen we de stappen nog eens door van de afgelopen weken om zo de infographic af te ronden en deze gezamenlijk te bekijken om onze kennis nog eens aan te scherpen.

Praktisch

Trainingsmateriaal
Om deel te nemen aan dit trainingsprogramma heb je een eigen laptop en een licentie van Adobe Creative Cloud nodig. Heb je geen laptop? Laat het ons minimaal 5 werkdagen voor de startdatum weten. Dan doen we ons best dit voor je te faciliteren. Heb je geen licentie? Bestel deze dan via deze link.

De kosten van een Adobe licentie variëren en zijn afhankelijk van welk lidmaatschap je aanschaft. Voor deze training is Adobe Indesign nodig. Het is ook mogelijk om eerst een proefversie van aan te schaffen. Let er hierbij op dat deze versie maar beperkte tijd te gebruiken is.

Installeer vooraf de software (Adobe Creative Cloud en de gewenste programma’s), controleer of je inloggegevens voor je Adobe ID kloppen en of de software werkt.

Minimum & maximum aantal deelnemers
Trainingen kennen een minimum- en maximumaantal deelnemers. Zodra er voldoende deelnemers zijn hoor je direct of de training doorgaat. Wanneer een training niet doorgaat nemen we je inschrijving mee naar de eerstvolgende startdatum. Wel zo makkelijk. Door de kleine groepen blijft persoonlijke aandacht voor jou als deelnemer gegarandeerd.

Een inschrijving is definitief
Wanneer je jezelf inschrijft via onderstaand formulier is je inschrijving definitief. Het verkrijgen van wel/geen subsidie is geen reden tot kosteloze afmelding. Wil je jezelf onder voorbehoud van het toekennen van subsidie aanmelden? Klik dan hier.

Vereisten Laptop
Windows of Mac
Processor: 2,3 GHz Dual-Core Intel Core i5
RAM: 8 GB 2133 MHz LPDDR3

Certificaat
Je ontvangt aan het einde van de training (bij het voldoende afronden van de eindopdracht en voldoende aanwezigheid) een Cibap Next badge/certificaat. 

Alle data op een rijtje

Startmoment: 10 oktober 2024

De trainingen zijn op donderdag van 09.15 – 12.30 uur (inclusief lunch). De startdatum is de eerste les en zal in totaal 6 keer op iedere opeenvolgende donderdag plaatsvinden met uitzondering van schoolvakanties.

David Verheijen
Docent Ontwerp & Media bij Cibap vakschool voor vormgeving

David Verheijen is een ervaren docent op het gebied van creatieve technologie en animatie bij Cibap vakschool voor vormgeving en heeft een bewezen geschiedenis in de ontwerpindustrie. Bekwaam in Adobe, communicatie, animatie, conceptuele kunst en schilderen. Deze kunst- en designprofessional heeft een Bachelor of Education (B.Ed.) gericht op Fine arts en Design behaald op Christelijke Hogeschool Windesheim.

Schrijf je in!

Vul hieronder je gegevens in om je in te schrijven voor deze training.

Na inschrijving is er een plek voor je gereserveerd en hoor je zo snel mogelijk of de training voldoende deelnemers heeft en doorgaat.

Inschrijven onder voorbehoud van subsidie? Vraag dan eerst een offerte aan via deze pagina en wacht tot de subsidie is toegekend. Zo voorkom je annuleringskosten. Na toekenning van de subsidie kun je je via het formulier hieronder definitief inschrijven. Wel zo handig dat je zeker weet dat de training (deels) wordt vergoed.