delen

In het kort

Heb je altijd al ideeën en verhalen in je hoofd die je tot leven wilt brengen op het witte doek? In zes weken dompelen we je onder in de wereld van scenarioschrijven, waar je jouw eigen script voor een korte film ontwikkelt.

Minimum- en maximumaantal deelnemers
10-14

Prijs
€ 795 excl. 21% BTW

Inclusief
Koffie/thee & water
Cursusmateriaal
Certificaat

Duur
Zes klassikale dagen

Tijd
19.00 – 21.30 uur

Locatie
Cibap Next, Zwolle

Startmoment(en)
14 oktober 2024

Aanmelden

Training Storytelling

In een snel veranderende wereld waarbij de ene innovatie de andere snel opvolgt is (bij)scholing niet langer statisch, maar dynamisch. In kortere modules leer je bij Cibap Next je hele leven door. wij geloven dat creatief denken en doen noodzakelijk is voor innovatie en vernieuwing. We vinden het fantastisch dat je hier bent en interesse hebt om jezelf verder te ontwikkelen. Hoe ga jij je carrière een boost geven? Op deze pagina lees je meer over de training Storytelling. Heb je vragen? We zijn bereikbaar. Onderaan deze pagina vind je onze contactgegevens.

Wat je leert

Ben je altijd al bezig geweest met het bedenken van ideeën en het smeden van verhalen in je hoofd? Lijkt het je interessant om deze verhalen tot leven te brengen op het witte doek? In zes weken tijd nemen we je mee op een boeiende reis door de wereld van scenarioschrijven, waarbij je je eigen script zult ontwikkelen voor een korte film. Stap voor stap zetten we jouw creatieve ideeën en visie om naar een script dat klaar is om verfilmd te worden.

Tijdens deze inspirerende lessen dompelen we je onder in de wereld van storytelling, waarbij je leert hoe je een intrigerend verhaal opbouwt en de essentiële elementen van structuur, plot, personage en thema in je script verwerkt. Door het analyseren van inspirerende korte films zul je ontdekken wat werkt en wat niet, en hoe je deze inzichten kunt toepassen op je eigen werk. Om een goed filmverhaal te kunnen vertellen leer je het creëren van levendige filmpersonages en het schrijven van authentieke dialogen. Na zes lessen heb je een script ontwikkeld en kun je deze misschien wel laten verfilmen.

Blok 1
Storytelling is een populaire term, maar hoe vertel je nu een goed verhaal? We analyseren in de eerste les een aantal korte films om erachter te komen hoe deze zijn opgebouwd. Structuur van je vertelling is daarbij een belangrijk onderdeel. We ontleden deze structuur en koppelen dit ook aan lange speelfilms. We gaan aan de slag met je eerste ideeën op papier zetten en kijken wat er nodig is om het verhaal op gang te brengen. Je leert wat een logline en een synopsis zijn.

Blok 2
Personages: Je personage is je verhaal en je verhaal is je personage. Hoe ontwikkel en bedenk je een interessant filmpersonage? Je leert hoe je een personage diepgang kunt geven en tot leven kunt laten komen. We gaan aan de slag met het schrijven van een karakterdossier en je leert hoe je de achtergrond, persoonlijkheid en doelen van je personages moet kennen om authentieke dialogen te schrijven die hun karakter weerspiegelen. We verkennen de motivaties van je hoofdpersonage en kijken waar de conflicten zitten waar je personage mee moet omgaan. We bespreken in deze les je logline en de eerste opzet van een synopsis van je verhaal.

Blok 3
In deze les gaan we verder met plotstructuur en verhaalopbouw. We bouwen voort op methoden voor het structureren van een verhaal, zoals de drie-actstructuur, het Save the Cat-model en andere narratieve raamwerken. We gaan dieper in op spanningsboog, plotwendingen en hoe je deze effectief opbouwt en koppelt aan je personage.

Blok 4
Dialoog: Goed geschreven dialogen zijn essentieel voor een geloofwaardig script. Door middel van lees- en luisteroefeningen gaan we analyseren, onderzoeken en zelf uitproberen hoe je een goed en passend dialoog voor je personages schrijft.

Blok 5
Wat voor type verhalen zijn er en waar valt jouw verhaal eigenlijk onder? We duiken in de vijf meest voorkomende verhalen en aanleiding tot drama. Wat zijn de elementen die werken en welke zijn toepasbaar op jouw eigen scenario?

Blok 6
Als een script klaar is, wordt deze door middel van een script reading hardop voorgelezen door de acteurs. In de laatste les gaan we dit ook met elkaars scripts doen. We voorzien elkaar van feedback om zo de laatste slag te kunnen slaan in je verhaal en script.

Praktisch

Trainingsmateriaal
Om deel te nemen aan dit trainingsprogramma heb je een eigen laptop (Apple of Windows) voorzien van het programma Celtx of een andere (gratis) scriptschrijftool nodig. Heb je geen laptop? Laat het ons minimaal 5 werkdagen voor de startdatum weten. Dan doen we ons best dit voor je te faciliteren.

Minimum & maximum aantal deelnemers
Trainingen kennen een minimum- en maximumaantal deelnemers. Zodra er voldoende deelnemers zijn hoor je direct of de training doorgaat. Wanneer een training niet doorgaat nemen we je inschrijving mee naar de eerstvolgende startdatum. Wel zo makkelijk. Door de kleine groepen blijft persoonlijke aandacht voor jou als deelnemer gegarandeerd.

Een inschrijving is definitief
Wanneer je jezelf inschrijft via onderstaand formulier is je inschrijving definitief. Het verkrijgen van wel/geen subsidie is geen reden tot kosteloze afmelding. Wil je jezelf onder voorbehoud van het toekennen van subsidie aanmelden? Klik dan hier.

Certificaat
Je ontvangt aan het einde van de training (bij het voldoende afronden van de eindopdracht en voldoende aanwezigheid) een Cibap Next badge/certificaat.

Alle data op een rijtje

Startmoment: 14 oktober 2024
Sessie 2: 21 oktober 2024
Sessie 3: 4 november 2024
Sessie 4: 11 november 2024
Sessie 5: 18 november 2024
Sessie 6: 25 november 2024

Jelle Tigchelaar
Jelle Tigchelaar
Regisseur en scenarioschrijver

Jelle Tigchelaar is regisseur en scenarioschrijver. In 2015 studeerde hij af aan de HKU met de film Kamer aangeboden, die vertoond werd op het Nederlands Filmfestival. Vervolgens verdiepte hij zich verder in het schrijven van scenarios aan de ScriptAcademy. Jelle schreef scripts voor korte films zoals ‘Game Über’, die de prijs voor beste script won op het Garden State Film Festival, en de korte film ‘LOS’ uit 2022. In datzelfde jaar regisseerde hij de korte film Taakstraf. Momenteel werkt Jelle aan zowel fictie- als documentairefilms. Zijn laatste film is ‘Achter het Spiegelbeeld’. Daarnaast is hij werkzaam als docent op het Cibap, waar hij lesgeeft aan de filmmakersopleiding.

Schrijf je in!

Vul hieronder je gegevens in om je in te schrijven voor deze training.

Na inschrijving is er een plek voor je gereserveerd en hoor je zo snel mogelijk of de training voldoende deelnemers heeft en doorgaat.

Inschrijven onder voorbehoud van subsidie? Vraag dan eerst een offerte aan via deze pagina en wacht tot de subsidie is toegekend. Zo voorkom je annuleringskosten. Na toekenning van de subsidie kun je je via het formulier hieronder definitief inschrijven. Wel zo handig dat je zeker weet dat de training (deels) wordt vergoed.