delen

Wil je je als professional in de schildersbranche verder specialiseren? Breid je expertise uit met de training sjablonen en sjabloneerwerk en ga aan de slag met restauratieve schilderstechnieken.

Aantal deelnemers:
maximaal 10 deelnemers

Datum
7 maart 2022
9 keer op een maandagavond van 18.00 – 21.30 uur

Prijs
€1200,- exclusief BTW

Aanmelden

 

De training sjablonen en sjablooneerwerk is voor de schilder die zich verder wil verdiepen in restauratieve technieken. Met het beheersen van technieken waarmee je sjablonen maakt, vergroot je de expertise van je onderneming. Hiermee breid je je markt uit en kun je je klanten meer bieden. Ook biedt het professionals in de schildersbranche een stukje uitdaging.

Wat leer je?

Na het volgen van deze module kun je motieven tekenen voor het maken van sjablonen. Daarnaast kun je verschillende sjablonen snijden, zowel met de hand als met de lasersnijder. Je leert de technieken tamponneren en patineren en het aanbrengen van een patineerlaag.

Ook ben je in staat om, volgens de uitvoeringsrichtlijn “Historisch Schilderwerk” (URL 4009), de hiërarchie van restauratie categorieën verantwoorde keuzes te maken ten behoeve van het uitvoeren.

Aan het eind van de training kan je:

 • Motieven tekenen voor het maken van sjablonen;
 • Sjablonen snijden, zowel met de hand als met de lasersnijder;
 • Technieken tamponneren en patineren;
 • Een patineerlaag aanbrengen.

Studielast

De training bestaat uit 9 avonden waarin praktijk en theorie worden afgewisseld. Er wordt zoveel mogelijk ingespeeld op jouw voorkennis. In de 9e week wordt de training afgesloten met de presentatie van het eindwerkstuk en een portfolio waar de theorie in verwerkt is.

De totale studielast is 40 uur:

 • 8 trainingsavonden met instructies en het uitvoeren van praktische opdrachten (28 uur)
 • De 9e avond presenteer jij je uitgevoerde opdrachten (3 uur)
 • De overige 9 uur bestaat uit zelfstudie

Toetsing en beoordeling

Per trainingsavond worden de opdrachten in de groep uitgelegd, gedemonstreerd en toegelicht. Vervolgens ga je zelf aan de slag. Je wordt beoordeeld op:

 • vaktechnisch inzicht
 • vaktechnische uitvoering/vaardigheid
 • planning en controle momenten
 • (historische) kwaliteit van de uitvoering (Conform Uitvoeringsrichtlijn Historisch Schilderwerk URL 4009)
 • arbo en milieu
 • werkhouding en uitstraling beroepsbeoefenaar restauratieschilder

Het naslagwerk moet prettig leesbaar zijn en moet qua opbouw en inhoud voldoen aan de gestelde eisen. De praktijkopdrachten en het naslagwerk moeten met een voldoende worden afgesloten. Verder geldt een minimale aanwezigheid van 8 van de 9 lesdagen. Je sluit de training af met een certificaat van deelname.

Data

9 keer op een avond van 18.00 uur tot 21.30 uur bij Cibap vakschool voor vormgeving. Het Cibap is van oudsher een schildersschool, dus dé plek om je expertise uit te breiden.

Voor wie?

De schilder die geïnteresseerd is in restauratief monumentaal schilderwerk en zijn of haar expertise uit wil breiden met sjablonen en sjabloneerwerk.

 

Jaap Wieringa
prijswinnend restauratieschilder

Jaap Wieringa komt uit een schildersfamilie; het vak is hem met de paplepel ingegoten. Op 16 jarige leeftijd was hij al werkzaam in de schildersbranche. Vanaf 1989 heeft hij zich gespecialiseerd in restauratiewerk. Een goede stap, want Jaap bleek hier aanleg voor te hebben.

Hij heeft zijn sporen verdiend in het vak. De lijst van projecten en klussen die hij heeft gedaan is oneindig lang. Van vele kerken, rechtbanken, gemeentehuizen, draaiorgels,  universiteitsgebouwen tot particuliere opdrachten.

Sinds 2002 doet Jaap mee aan diverse landelijke vakwedstrijden. Vorig jaar is hij tweede geworden in de categorie Heraldiek en derde in de vrije categorie. Jaap mag zich een prijswinnend restauratieschilder noemen.

Ik meld me aan!

Vul hieronder je gegevens in om je aan te melden voor deze training.
Je ontvangt een mail met betalingsinformatie en alle verdere details.
Tot dan!