delen

Wil je je als professional in de schildersbranche verder specialiseren? Breid je expertise uit met de training houtimitatie en ga aan de slag met restauratieve schilderstechnieken.

Aantal deelnemers:
Maximaal 10 deelnemers

Datum:
Startdatum: 28 februari 2022
9 keer op een maandagavond van 18:00 – 21:30 uur

Prijs
1200 euro exclusief BTW

Aanmelden

De training houtimitatie is voor de schilder die zich verder wil verdiepen in restauratieve technieken. Met het beheersen van technieken waarmee je houtimitaties maakt, vergroot je de expertise van je onderneming. Hiermee breid je je markt uit en kun je je klanten meer bieden. Ook biedt het professionals in de schildersbranche een stukje uitdaging.

Wat leer je?

Na het volgen van deze module kun je eikenhoutimitaties maken en oude imitaties restaureren/retoucheren. Daarnaast kun je, conform de uitvoeringsrichtlijn “Historisch Schilderwerk” (URL 4009), in de hiërarchie van restauratiecategorieën verantwoorde keuzes maken t.b.v. het uitvoeren van houtimitaties in relatie tot de monumentale instandhouding. Je maakt de keus voor het conserveren, repareren of vernieuwen (‘restauratieladder’) van de houtimitatie.

Een restauratieschilder komt bij de restauratie van een monumentaal pand in aanraking met het restaureren van geschilderde, nagelvaste onderdelen in het interieur. Kennis en inzicht van specialistische schildertechnieken zijn dan noodzakelijk. Voorbeelden zijn restauratieve schildertechnieken op verschillende geschilderde onderdelen (deuren, lambriseringen, luiken, balkenplafonds,) maar ook behangsels en muurschilderingen.

De restauratieschilder benadert het historische interieur als een samenhangend geheel van architectuur, restauratieve/decoratieve afwerkingen en meubilair. Ook bij onderhoud en restauratie komt de schilder in aanraking met specialistische schildertechnieken op uiteenlopende ondergronden.

Tijdens de training maak je kennis met

 • het samenstellen van een saus om een eikenhoutimitatie te maken in olie- en acrylprocedé;
 • het kiezen van gereedschappen voor het maken van de imitatie;
 • het maken van een goed gelijkende imitatie van een bestaand eikenhout of een bestaande eikenhoutimitatie in olie- en acrylprocedé zoals recht draad, hartstuk en spiegels, met daarin opgenomen panelen, klampen en verbindingen;
 • het samenstellen van een saus om een imitatie te glaceren in een olie- en acrylprocedé;
 • het glaceren van eikenhoutimitatie met olie- en acrylglacis;
 • het retouceren van beschadigingen aan houtimitaties
 • het vaststellen in welk procedé de houtimitatie is uitgevoerd;
 • het aanpassen van een glansgraad aan de bestaande imitatie met behulp van een proefstaal
 • het rekening houden van schadelijke eigenschappen voor de gezondheid bij het samenstellen van de bovengenoemde producten.

Studielast

De training bestaat uit 9 avonden waarin praktijk en theorie worden afgewisseld. Er wordt zoveel mogelijk ingespeeld op jouw voorkennis. In de 9e week wordt de training afgesloten met de presentatie van het eindwerkstuk en een portfolio waar de theorie in verwerkt is.

De totale studielast is 40 uur:

 • 8 trainingsavonden met instructies en het uitvoeren van praktische opdrachten (28 uur)
 • De 9e avond presenteer jij je uitgevoerde opdrachten (3 uur)
 • De overige 9 uur bestaat uit zelfstudie

Toetsing en beoordeling

Per trainingsavond worden de opdrachten in de groep uitgelegd, gedemonstreerd en toegelicht. Vervolgens ga je zelf aan de slag. Aan het einde van de training heb je drie panelen met een eikenhoutimitatie in olie en acryl gemaakt. Je wordt beoordeeld op:

 • vaktechnisch inzicht
 • vaktechnische uitvoering/vaardigheid
 • planning en controle momenten
 • (historische) kwaliteit van de uitvoering (Conform Uitvoeringsrichtlijn Historisch Schilderwerk URL 4009)
 • arbo en milieu
 • werkhouding en uitstraling beroepsbeoefenaar restauratieschilder

Het naslagwerk moet prettig leesbaar zijn en moet qua opbouw en inhoud voldoen aan de gestelde eisen. De praktijkopdrachten en het naslagwerk moeten met een voldoende worden afgesloten. Verder geldt een minimale aanwezigheid van 8 van de 9 lesdagen. Je sluit de training af met een certificaat van deelname.

Data

Startdatum: 28 februari 2022

9 keer op een avond van 18:00 – 21:30 uur bij Cibap vakschool voor vormgeving. Het Cibap is van oudsher een schildersschool, dus dé plek om je expertise uit te breiden.

Voor wie?

De schilder die geïnteresseerd is in restauratief monumentaal schilderwerk en zijn of haar expertise uit wil breiden met houtimitatie.

Jaap Wieringa
prijswinnend restauratieschilder

Jaap Wieringa komt uit een schildersfamilie; het vak is hem met de paplepel ingegoten. Op 16 jarige leeftijd was hij al werkzaam in de schildersbranche. Vanaf 1989 heeft hij zich gespecialiseerd in restauratiewerk. Een goede stap, want Jaap bleek hier aanleg voor te hebben.

Hij heeft zijn sporen verdiend in het vak. De lijst van projecten en klussen die hij heeft gedaan is oneindig lang. Van vele kerken, rechtbanken, gemeentehuizen, draaiorgels,  universiteitsgebouwen tot particuliere opdrachten.

Sinds 2002 doet Jaap mee aan diverse landelijke vakwedstrijden. Vorig jaar is hij tweede geworden in de categorie Heraldiek en derde in de vrije categorie. Jaap mag zich een prijswinnend restauratieschilder noemen.

Ik meld me aan!

Vul hieronder je gegevens in om je aan te melden voor deze training.
Je ontvangt een mail met betalingsinformatie en alle verdere details.
Tot dan!