delen

Wil je je als professional in de schildersbranche verder specialiseren? Breid je expertise uit met de training Heraldiek en bladmetaal en ga aan de slag met restauratieve schilderstechnieken.

Aantal deelnemers:
Maximaal 10 deelnemers

Datum
Startdatum: 14 maart 2022
9 keer op een maandagavond van 18:00 – 21:30 uur

Prijs
1200 euro exclusief BTW

Aanmelden

De training heraldiek en bladmetaal is voor de schilder die zich verder wil verdiepen in restauratieve technieken. Na het volgen van deze training ken jij de grondprincipes van heraldiek, ook wel wapenkunde genoemd. Wil jij als schilder jouw expertise vergroten, wil jij je klanten meer kunnen bieden en ben je op zoek naar uitdaging? Dan is deze training iets voor jou.

Wat leer je?

Na het volgen van deze training ken je de grondprincipes van de heraldiek. Denk hierbij aan de verschillende schildsoorten, de schildindelingen en -invullingen evenals aan de taal van het beschrijven en het zogenaamde blazoeneren. Ook ben je in staat om, volgens de uitvoeringsrichtlijn “Historisch Schilderwerk” (URL 4009), de hiërarchie van restauratie categorieën verantwoorde keuzes te maken ten behoeve van het uitvoeren. Vanuit de theorie ga jij een heraldisch wapen uitvoeren.

Tijdens de training maak je kennis met

  • Schildvormen, heraldische stukken, heraldische figuren, helmkleden en helmfiguren. Deze leer je van elkaar te onderscheiden.
  • Het in heraldische taal lezen en “vertalen” van kleuren/metalen, grafische kleur/metaalaanduidingen, opbouw en onderdelen van een wapen.
  • Het opzoeken van de betekenis van heraldiek bronnen en symbolen.
  • Het maken van een voorstudie met betrekking tot schilden, kleuren, kronen, schildhouders, spreuken, wapenmantels en “breuken”.
  • Standaard werkzaamheden voor het uitvoeren en herstellen van beletteren met bijzondere vormgeving en heraldische objecten.
  • De uitvoeringsrichtlijn 4009: je kunt historisch schilderwerk m.b.t. ornamenten en heraldische motieven toepassen.

Studielast

De training heeft een studielast van 46 uur. Hiervan wordt 30 uur besteed aan instructies en het uitvoeren van de (praktische) opdrachten. Een half uur wordt besteed aan het nabespreken en afronden van de uitgevoerde opdrachten. De resterende uren zijn zelfstudie.

Toetsing en beoordeling

Aan het einde van de training lever je het volgende op:

  • Oefenvellen/voorstudies penseelwerk.
  • Uitgevoerde gevelsteen.
  • Onderzoek Heraldiek in naslagwerk.
  • Je houdt een nabespreking met de docent.

Verder geldt een minimale aanwezigheid van 8 van de 9 lesdagen. Je sluit de training af met een certificaat van deelname.

Data

Vanaf 14 maart negen keer op een avond van 18.00 uur tot 21.30 uur bij Cibap vakschool voor vormgeving. Het Cibap is van oudsher een schildersschool, dus dé plek om je expertise uit te breiden.

Jaap Wieringa
prijswinnend restauratieschilder

Jaap Wieringa komt uit een schildersfamilie; het vak is hem met de paplepel ingegoten. Op 16 jarige leeftijd was hij al werkzaam in de schildersbranche. Vanaf 1989 heeft hij zich gespecialiseerd in restauratiewerk. Een goede stap, want Jaap bleek hier aanleg voor te hebben.

Hij heeft zijn sporen verdiend in het vak. De lijst van projecten en klussen die hij heeft gedaan is oneindig lang. Van vele kerken, rechtbanken, gemeentehuizen, draaiorgels,  universiteitsgebouwen tot particuliere opdrachten.

Sinds 2002 doet Jaap mee aan diverse landelijke vakwedstrijden. Vorig jaar is hij tweede geworden in de categorie Heraldiek en derde in de vrije categorie. Jaap mag zich een prijswinnend restauratieschilder noemen.

Ik meld me aan!

Vul hieronder je gegevens in om je aan te melden voor deze training.
Je ontvangt een mail met betalingsinformatie en alle verdere details.
Tot dan!